Založ si blog

Seat Ibiza Cupra – Plnohodnotný hot-hatch ?

Seat Ibiza Cupra 6J sa vyrába od roku 2009 – dodnes, za ten čas prešla jedným faceliftom  a menšími zmenami v interiéri a exteriéri a hlavnou zmenou a to, že namiesto nie práve najspoľahlivejšej 1.4TSI 180PS, sa rozhodli montovať po facelifte 1.8TSI 192PS. V rokoch 2009-2014 sa montoval do Ibize Cupra agregát 1.4TSI známy z Fábie RS II.generácie a VW Polo 6R je označovaný ako nie práve spoľahlivý motor, ktorý na tú dobu zacvičil s Cuprou celkom slušne. Mnohí vodiči odmietali kúpiť malé športové vozidlo v automate a tak sa v SEATe umúdrili a dali do faceliftovanej Ibizy Cupra 6st.manuál a väčší agregát 1.8TSI známy aj z ostatných koncernových vozidiel.

 

 

Agregát 1.8TSI sa montuje v Ibize Cupra od 11/2015 dodnes. Avšak u nás ju nie je možné zatiaľ zakúpiť, no stačí zabehnúť kúsok do Českej Republiky, kde je možné si objednať Seat Ibiza Cupra 1.8TSI. V prepočte na € stojí okolo 16.300€ vo veľmi slušnej základnej výbave, ktorá zahŕňa:

 

  • ABS,ESC,EBD,EBA
  • Airbagy
  • Asistent rozjazdu do kopca
  • Multikolíznu brzdu
  • Kontrolu tlaku v pneumatikách
  • 17 palcové disky (možné objednať aj v čiernej lesklej farbe s červenými brzdičmi J)
  • Bi-xenónové natáčacie svetlomety
  • Tmavo tónované sklá od B stĺpika
  • Zadné LED svetlá
  • Čierne spätné zrkadlá, sklápateľné a vyhrievané
  • Hliníkové športové pedále
  • Kožený multifukčný volant s logom CUPRA
  • Športové sedadlá CUPRA
  • Automatická klimatizácia CLIMATRONIC
  • Paket Smart Connect: rádio Media Systém Colour s 5″palcovým farebným dotykovým displejom USB, Aux-IN, slot na SD karty
  • 6 reproduktorov
  • Tempomat
  • Výškovo a pozdĺžne nastaviteľný volant
  • Športovo ladený podvozok CUPRA
  • SEAT DRIVE PROFILE tzv. možnosť voľby jazdných profilov + aktívna regulácia podvozku Comfort/Sport

 

 

Áno TOTO všetko je sériová výbava !

 

Červený lak Emócion máte za 0€ a taktiež základné čalúnenie. Jedine ak by ste chceli ďalšiu výbavu si priplatíte, no myslím si, že tá sériová je viac než postačujúca. Ja osobne by som doobjednal na červeno lakované brzdiče a čierne disky kolies, aby vynikli pomerne veľké kotúče a zároveň sa na čierno lakované disky, ktoré sa perfektne hodia k čierne lakovaným spätným zrkadlám.

Seat Ibiza Cupra má výborne nastavenú politiku na predaj. Predajú vám malé rýchle auto s dobrým motorom, bohatou sériovou výbavou, za menšiu cenu ako VW POLO GTI.

Konkrétne u našich susedov v ČR stojí základ Seat Ibiza Cupra 440.900Kč, k dátumu tj. 23/6/2016 sa jedná o sumu približne 16.300€ + si treba pripočítať registračný poplatok vo výške 787€ a ďalšie úradné poplatky. Suma sumárum vás vyjde na SK EČV Ibiza Cupra približne 17.600 €, v tejto sume som započítal RG poplatok a 500€ na ďalšie úradné záležitosti ale to tu, už písať nebudem na to sú iné články J

Na porovnanie VW POLO GTI v obdobnej výbave stojí u nás približne 21.600 €. Ak pripočítame registračný poplatok dostávame sumu 22.400€ cca. Rozdiel cca 4.800€ nie je málo…

 

 

 

 

Čo je však zaujimavé ?

 

Seat Ibiza Cupra nie je len imidžovka, ale naozaj si s ňou môžete vychutnať ostrú jazdu.

Do sedadla vás zatlačí 192 koní a 320 Nm a zabrzdia vás 312 mm kotúče a v zákrutách vás bude držať dobre odladený Seat Sport podvozok.

Výrobca udáva kombinovanú spotrebu 6.2l/100km, čo je dosiahnuteľné jedine na okreskách a aj to musíte veľmi snažiť…Ak však budete  využívať potenciál motora, rátajte s hodnotou 8.5-10l/100km, čo nie je veľa ale zas ani málo, však ?

Možné úpravy sú tu, to je jasná vec. Napr. úpravcovia ECU vedia tento motor odladiť na hodnotu skvelých 230k a 360Nm. Tento údaj uvádza úpravca ABT SportsLine. Upraviť tento motor vedia aj ďalší výrobcovia ako napr. MTM, DTE ChipTuning atď.

 

Ak by som si mal vybrať z terajšej ponuky menších hot-hatchov je to zložité. Áno, môžeme si vybrať napr. Ford Fiesta ST za podobnú cenu, avšak bez xenónov, ktoré by mi vo večerných hodinách rozhodne chýbali.

 

 

Konkurenti

 

 

VW Polo GTI – výborné spracovanie, vyššia kvalita použitých materiálov ako v Ibize, no zásadne vyššia cena (až o 4,800€ cca).

 

Renault Clio RS – absencia spomínaných xenónov a taktiež  automat, ktorý by som rozhodne nechcel v malom ostrom vozidle. Cenovka je tiež rádovo vyššia ako v prípade Ibizy Cupra.

 

Opel Corsa OPC – mieša karty a riadne, pretože v nej môžeťe mať od výroby samosvorný diferenciál. Motor 1.6 TURBO 207k a 6st.manuál sa výborne hodia malej Corse OPC. V sériovej výbave nájdeš skvelé sedadlá RECARO a ďalšiu výbavu. Ak máte hlbšie do vrecka, oplatí sa si  priplatiť sadu OPC Performance (18 palcové disky obuté na 215/40/R18 XL a to najdôležitejšie samosvorný diferenciál J). Cena je približne rovnaká ako v prípade Pola GTI.

 

Peugeot 207 GTI – ďalší Francúz bez xenónov, cenovka vysoká a neponúka nič zásadné oproti konkurencii. V 207 GTI nájdeme známu 1,6THP naladenú na 208k.

 

 

Seat Ibiza Cupra je podľa mňa vynikajúco vybavené vozidlo za dobrú cenu s ktorým si užijete zábavu. Cenovka Seat Ibiza Cupra je rádovo nižšia ako konkurencia, tak je len na vás aké auto si vyberiete.

 

 

 

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1751x
Priemerná čítanosť článkov: 1751x

Autor blogu

Kategórie

Archív